HomeHur man provar vin

Hur man provar vin

Att prova vin är ett roligt sätt att umgås


Börja med att ladda ner vårt vinprovningsprotokoll som finns här på hemsidan.
Det är viktigt att ha ett bra vinglas, gärna tulpanformat.
Undvika att använda glas med för stora kupor.

Välj de viner du ska prova.
Har du både röda och vita viner ska du börja med att ställa upp de vita vinerna från din vänstra sida gående mot din högra. Man börjar alltid med de lättaste vinerna.

Exempel:
Du har två vita och två röda viner.
Du ställer det lättaste vita vinet på plats nr 1 på Vinprovningsprotokollet och det tyngre på plats nr 2. På plats nr 3 ställer du det lättare av de röda vinerna och avslutar med det tyngre röda vinet på plats nr 4. Sen är det bara att börja analysera färgen.

Häll upp 2-3 centiliter per glas.
Det räcker och det blir lättare att se färger, dofta på och känna smaken på. 

Analysera färgen:
Se till att ni har det tillräckligt ljust när ni provar vin. Det underlättar även om man har en ljus (vit) bakgrund, exempelvis ett papper eller servett, för att tydligare se färgen på vinet.

Vita viner kan variera i färger som blekgul, grönskimrande till gyllengul färg. Detta är beroende på till exempel ålder på vinet och druvsort.
Unga röda viner brukar vara blålila i färg, men med åren övergår de i en mer djupröd färg och ännu äldre viner kan till och med bli tegelstensfärgade.

Att analysera färgen är något som kan tyckas vara svårt i början.

Dofta:
Viner från varmare länder brukar ha ett tydligare doftspektrum. Detta är att jämföra med viner från kyligare områden som har en mer inbunden doft.
Det viktiga att komma ihåg när det gäller doft är att det inte finns något rätt eller fel. Det är mycket individuellt vad man känner för dofter och gör för associationer till vinets doft.
Dofter som många vanligtvis associerar till är vanilj, blommor av olika typ, kryddor, lakrits, citrus, körsbär (och andra mörka bär) samt bland annat cigarrlåda. Några lite mer ovanliga associationer som vi har hört under våra vinprovningar är doftupplevelser som antikvariat, gammalt bibliotek och läkarmottagning.

Vad några av våra gäster på våra vinprovningar tyckte?

En gammal hockeyspelare tyckte att Champagnen doftade gammal svettig Jofa-hjälm. En annan av våra besökare tyckte att ett av vinerna doftade som stålverket i Oxelösund.
En vanlig reflektion från besökare är att Rioja-viner doftar kräftspad. Det kanske är just därför dessa Rioja-viner (av druvsorten Tempranillo) har blivit så populärt i Sverige.

Smaka:
Smaken återspeglas ofta i det som man upplevt i doften, dock inte alltid! Nya smakupplevelser kan tillkomma och kan variera från vinets temperatur och hur lång tid det varit i kontakt med syre (vid t ex dekantering).
Vanliga associationer kan vara mörka bär, citrus, körsbär, citrusfrukter, mineraler, jordighet, unkenhet, strävhet och syrlighet.


Några saker att tänka på i samband med vinprovning:
Undvik att röka innan en vinprovning. Undvik även snus samt parfymer (i alla fall de starkare dofterna) som kanske inte stör dig men kan störa din bordsgranne.

Ha alltid ett stort glas (neutralt) vatten bredvid för att skölja munnen ordentligt mellan vinerna. Undvik bröd som kan bli till en gröt i munnen.

Vill du lära dig mer om vin? Så har vi året runt vinprovningar för allas tycke och smak!

 Annons