HomeVin och mat

Kombinationen vin och mat

Lär dig att kombinera vin och mat på rätt sätt


För inte så många år sedan hade vi en oskriven regel i Sverige: vi serverar vitt vin till fisk och rött vin till kött.
Så är det inte längre idag. Vårt samhälle håller på att förändras och vi har fått upp ögonen (och intresset) för vinet och delar inte in dem i fack på samma sätt idag.

Det finns ändå ett par grundregler som man bör ta i beaktning för att du ska få ut så mycket som möjligt av ditt vin och den mat du har på din tallrik. Till exempel så serverar man lättare viner före fylligare viner. Torra viner serveras före söta viner. Ett lite torrare vitt vin, ett mousserande vin eller en champagne fungerar därför utmärkt som en aperitif före maten.

Vissa populära sallads- och grönsakskombinationer är svåra att kombinera med vin. På vår nybörjarkurs får du lära dig mer om kombinationen vin och mat.

Ett tips:
Om ni ska äta stark mat, tänk på att ha en viss sötma i vinet som motverkar styrkan i maten och samtidigt förhöjer smaken. En halvtorr Riesling passar till exempel utmärkt med en kryddstark Thai-rätt.

En maträtt med rött kött och mycket grädde kräver ett tyngre, strävare vin för att hitta en balans till maten. Till söndags-steken passar till exempel druvsorten Cabernet Sauvignon från Frankrike, en Sangiovese från Italien eller kanske en Pinotage från Sydafrika.

Mer tips och idéer får ni på vår nybörjarprovning där man lär sig kombinera vin och mat.
 Annons